WEBINAR 5 december - KLIMAKTERIET - "Hjälp! Jag känner inte igen mig själv!"

FAMILJEFAMN

Svårt att natta på kvällarna?

När våra barn har svårt att somna handlar det om separationsproblem.

 Några ord om nattning och vad vi kan tänka på när den upplevs som utdragen och svår.

 

Vi vet att barn inte är våra motståndare - det är ingen tävling - men när de skall sova har vi ofta vars en målbild. De vill vara uppe och vi vill gärna att de skall sova. Vi önskar egentid och att barnen skall vakna utvilade. Därför blir vi varandras motståndare.

 

Sömnproblem är separationsproblem.

 

När vi förstår det och har den insikten med oss underlättar det nattningen. Vi och våra barn måste känna trygghet för att våga släppa taget.

 

När vi landat i att svårigheter att somna handlar om separationsproblem kan vi ofta se att det går igen även i andra situationer,...

Fortsätt läsa...

Sluta med napp - vad kan vi tänka på?

Att sluta med den ofta högt älskade nappen.

Som förälder och vuxen i en familj är det viktigt att vi påminner oss själva om varför vi skall sluta med napp och varför vi skall göra det just nu. Var tydlig med ditt "uppdrag som förälder" och varför detta är viktigt. "Mitt jobb är att hålla dig säker och trygg - nappen är inte längre bra för dina tänder, så därför behöver du sluta använda dem."

 

1) Ett tips - Sluta inte på semesterresan eller på kortare lov

Jag skulle inte sluta med nappen på en semesterresa eller under exempelvis jullovet - utan göra det före eller efter. Det är svårt för barn att vara på nya platser, sova i en ny säng, vänja sig vid nya omgivningar. Samma sak gäller exempelvis jullovet, ofta är det lite andra rutiner, lite stressigt...

Fortsätt läsa...

Dags att börja träna på att använda pottan?

Tänkte jag ge några små tips till dig som funderar på att låta ditt barn testa pottan och öva på att vara utan blöja.

Som alltid börjar vi med att stanna upp och tänka igenom vad vi känner och önskar och varför. Som en röd tråd finns medvetenhet, stärkt självkänsla och tillit med oss.

Viktigt att vi kommer ihåg att detta är barnets process, inte vår - vi vill att de ska vara mer uppspelta och intresserade än vad vi vuxna är. Påminn dig själv: "Mitt barn har kontroll. Det här handlar om mitt barn och deras kropp. Jag är här för att stötta."

 

Första steget:

Bygg vana för pottprocessen och stärk känslan av självständighet.

Börja byta blöjorna i badrummet eller på toaletten, om det är möjligt låter vi barnet stå upp - detta bygger...

Fortsätt läsa...

"Mitt barn lyssnar inte på mig!"

Föreställ dig att du har haft en lång dag. Du är helt slut. Precis när du satt dig i soffan med en kopp kaffe i handen då ringer chefen.

"Du sa att du skulle skicka rapporten idag men det har du inte gjort. Gå och gör det nu!"

Du svarar: "Jag vet men jag har har fått gjort massor idag på ett annat projekt där jag låg efter, det har varit en riktigt lång dag för mig, jag behöver lite mer tid." (Du låter verkligen trött på rösten.)

Chefen svarar dig, "Jag behöver den nu! Du lyssnar aldrig på vad jag säger!"
------


Hur skulle detta landa hos dig? Jag vet att jag skulle bli irriterad, skulle inte känna mig respekterad, värdefull eller lyssnad på utan snarare osedd och ouppskattad. Och jag skulle verkligen inte vara sugen på att starta igång datorn och arbeta klart.

Föreställ dig nu om din chef istället sagt: "Hej, du jag vet...

Fortsätt läsa...

När vi "tappar det" och höjer rösten...

Att tappa tålamodet, höja rösten och ryta ifrån.

Ofta fastnar vi i frågan:

"Hur ska jag göra för att inte höja rösten när mitt barn/tonåring________?
Exempelvis: 
Vägrar borsta tänderna, gå och lägga sig trots att klockan är mycket och istället stimmar runt.
Väljer att spela spel halva natten istället för att göra läxorna hen lovat.

Eller vad som händer när ditt tålamod tar slut. Detta är en vanlig fråga och fundering när jag coachar föräldrar och vuxna i en familj. Istället för att fundera på "Hur skall jag göra för att inte höja rösten när mitt barn/tonåring _______?" Bör vi fråga oss själva "Stigen som ledde hit, till denna plats där jag höjer rösten till mitt barn för att hen vägrade gå och...

Fortsätt läsa...

Jag vet vad jag vill - ändå gör jag det inte.

Jag vet vad jag vill - ändå gör jag det inte. Kan du känna igen dig i det? Då är du inte ensam. Varför tar det emot så mycket, varför drar vi oss från att göra vissa saker, skjuter det till nästa dag och hittar på ursäkter? Då är det lätt att bli besviken på sig själv, känna sig misslyckad och uppgiven. Jag vill gärna förklara varför du känner så och ge dig kraften och modet att börja göra det du vill.


Fyll i meningen "Det är svårt för mig att….."

Kanske har du svårt för att säga nej, prata inför andra, stå på dig och stå upp för dig själv, ta betalt för arbetet du gör, känna dig nöjd med det du presterar...osv. 


Det som är viktigt att förstå, är att allt det vi har svårt...

Fortsätt läsa...

När barn och unga ljuger

"Det var inte jag som pajade tornet! Det föll bara!" 

De flesta vuxna som har barn omkring sig har upplevt detta, att barn inte vill kännas vid utan istället ljuger. 

Här behöver vi ta bort känslan av skuld och skam och försöka nå fram till vårt barn. Vi börjar med att bekräfta känslan.

"Ok, men OM någon välte och pajade tornet som lillebror byggt upp, då skulle jag förstå. Att ha en lillebror är jobbigt ibland. Att behöva dela med sig av saker är ofta jobbigt.

OM det vältes, skulle jag bli upprörd men jag skulle först av allt erbjuda en kram och jag skulle försöka förstå vad som hade hänt och försöka hjälpa till.

Om du vill ha en kram, så skulle jag verkligen tycka om att få ge dig en. "

 

"Japp jag har gjort all läxa"

Även i detta exempel behöver vi ta bort...

Fortsätt läsa...

"Hur kom du på att...." - så bygger vi självkänsla - hos våra barn och medarbetare

"Hur kom du på att slutföra projektet på det sättet?" 

Hur kom du på att...

- sätta klossarna på varandra så högt?

- starta uppsatsen på det viset? 

 - ordna konferensen på detta sätt?

- slå den passningen dit i det läget?

- använda alla färgkritorna såhär?"

 

Jag pratar ofta om vikten av att vara nyfiken. När vi har nyfikenheten med oss underlättas vår vardag, vi bygger relation och ökar på samspelet i vårt team - oavsett om det är hemma i familjen, på jobbet i arbetsteamet eller på fotbollen i klubblaget.


Ofta får jag frågor kring hur vi bygger självkänsla. Hur kommer vi ifrån att bara ge beröm? Ett enkelt tips är "var nyfiken". Nästa gång ditt barn visar sin uppsats, berättar hur hen planerat en presentation till skolan eller visar en...

Fortsätt läsa...

"Jag vill inte!" När det plötsligt blir tvärnit.

Vad är trygghet?

Vad som gör att vi känner oss trygga skiljer sig åt. Trygghet kan beskrivas som ett samlingsbegrepp för både fysiska, psykiska och existentiella aspekter på välbefinnande.

Trygghet är en av förutsättningarna för att vi ska orka ta itu med saker. Är vi otrygga går mycket tid och kraft åt att ta hand om de känslor som följer med otrygghet: oro, rädsla, ångest och kanske till och med skräck.

Att ha kontroll över en situation är en viktig förutsättning för att kunna känna trygghet, liksom möjligheterna att kunna göra sig förstådd och förstå sin omgivning.


En viktig del för våra barn och ungdomar är att vuxna utformar – utgör ett stöd så att deras tilltro till de egna resurserna stärks. De skall hitta sin inre styrka och trygghet. I praktiken handlar det om att...

Fortsätt läsa...

När liten inte vill börja förskoleklass...

Att inte vilja börja i förskoleklass är vanligt - inte konstigt alls. 

Vilka känslor väcks hos dig?

Vi behöver börja med att lägga märke till vilka känslor detta väcker hos oss. Vad händer i dig som förälder?

Kanske känner du lite:

- Irritation - "åh börja nu inte krångla med detta också."

- Oro..."åh jag minns hur det var när du skulle börja förskolan, åh så jobbigt det var...så många morgnar med tårar och ont i magen."

- Stress..."Jag kommer aldrig hinna i tid till jobbet om detta skall krångla."

- Ledsen..."Åh min lilla plutt, att det skall behöva vara så jobbigt för dig med allt nytt, hur skall det bli i framtiden?"

 

Alla känslor är okej!

Alla känslor är alltid okej. Vi som vuxna måste ta ansvar för våra, medvetna om att de...

Fortsätt läsa...
1 2 3
Close

50% Complete

Välkommen!

Fyll i dina uppgifter här så får du strax ett mail från mig där du bekräftar dem.
(Se efter i skräpposten eller om du har en uppdelad inkorg, i Kampanjer eller Socialt.)